De prachtige Ardèche. Over de plekken die deze zomer overvol zullen zijn…en alternatieven

Frankrijk zit vol met prachtige plaatsen, dus waarom kiest iedereen dezelfde bestemming in juli-augustus? We geven je graag 5 ideeën om je horizon te verbreden.

Ondanks corona zullen er ook deze zomervakantie weer veel Nederlanders naar Frankrijk vertrekken. En net als vorige zomer, riskeren de plaatsen die überhaupt al erg populair zijn, stormenderhand te worden ingenomen door zowel te thuisblijvende Franse als de vakantiegangers uit Duitsland en Nederland. De lege ansichtkaart met een leeg strand en op de achtergrond een azuurblauwe lucht? Vergeet het maar! Dat ga je niet vinden, in ieder geval niet in juli en augustus. Deze overbevolking heeft er al toe geleid dat verschillende toeristische plekken demarketing hebben ondernomen. Zoals het voorvoegsel suggereert, duidt deze term een ​​antipromotiestrategie aan om de ​​natuurlijke ruimte te beschermen.

Marseille, een voorloper in deze aanpak, heeft zijn zomerprogramma uitgebreid om mensen over te halen ergens anders heen te gaan. De stad Marseille werd geïnspireerd door een ongebruikelijke campagne van het toeristenbureau van Nieuw-Zeeland. Een boswachter spoort vakantiegangers op die een momentopname maken die duizenden keren op Instagram is gezien, met de boodschap: “doe iets nieuws!” “.

De Blauwe Kust in plaats van de kreken van Marseille (Bouches-du-Rhône)

Picture this… Foto’s van verkeersopstoppingen, van een drukke baai en turkooizen golven, natuurlijk, maar ondertiteld met: “Koud water” …  Aan de poorten van Marseille leidt het Calanques nationaal park een demarketingcampagne voor bezoekers, voor 70% zijn locals uit de metropool Aix-Marseille-Provence. In juli en augustus piekte de Calanque d’En Vau met 3.500 bezoekers per dag, twee keer zoveel als gewoonlijk. Je moest in de rij staan ​​om een ​​duik te nemen … Tijdens deze vakanties wordt het aanmeren van boten verboden om het beroemde Posidonia-herbarium, een essentieel ecosysteem van de Middellandse Zee, te behouden. Mensen die zich buiten de gemarkeerde paden wagen, krijgen een boete.

Het alternatief. De Côte Bleue, ten noorden van Marseille, heeft ook zijn kreken, bereikbaar met de trein en vervolgens te voet. Ga snorkelen rond Carry-le-Rouet, en ontdek de prachtige onderwaterwereld.

De vallei van Antifer in plaats van de kliffen van Étretat (Seine-Maritime)

Afgelopen zomer stonden er meer dan 2.000 auto’s in het wild langs de weg geparkeerd. Ten tijde van de release van seizoen 2 van Lupin op Netflix komt het bekendste kiezelstrand van Normandië weer in de schijnwerpers te staan. Daar zie je acteur Omar Sy op zoek naar zijn onlangs ontvoerde zoon door de straten van de badplaats.

Het alternatief. Voordat hij Clos Lupin in Étretat verwierf, verbleef de auteur Maurice Leblanc vijf zomers in Vaucottes, in een aangrenzende vallei. Vandaar vertrok hij voor lange wandelingen. Een van die wandelingen leidde hem naar de vallei van Antifer, naar Tilleul, het mooiste strand van de Albasten kust. Treed in de voetsporen van de vader van Arsène Lupin.

Conques-Toulouse in plaats van Via Podiensis

Het gedeelte Le Puy-en-Velay (Haute-Loire) – Conques (Aveyron) is een van de mooiste en meest populaire van de Via Podiensis. Deze weg naar Saint-Jacques-de-Compostelle zou pelgrims moeten aantrekken wanneer dit jaar Saint-Jacques op zondag 25 juli valt. De mogelijkheid om de tellers op nul te zetten: volgens de kerkwet, als je naar het graf van de apostel loopt, ontvang je volledige aflaat voor je zonden …

Het alternatief. Conques-Toulouse vertegenwoordigt een unieke reis door de Aveyron en de Tarn, tussen de via Podiensis en de Chemin d’Arles. Rijk aan Jacobijns erfgoed, deze middeleeuwse variant, populair sinds de 13e eeuw, wordt aangeboden door Via Compostela. Het loopt dwars door de causses, landhuizen en wijngaarden.

Soulac-sur-Mer in plaats van het bekken van Arcachon (Gironde)

Op het schiereiland Cap Ferret, in het bekken van Arcachon, is het bezoekersaantal afgelopen zomer met 20% gestegen. Op het water, het vorige seizoen, waren de maritieme controle-operaties vermenigvuldigd als gevolg van een toename van boten en jetski’s. Ook dit jaar sta je niet alleen op de duinen van Pilat en de Banc d’Arguin, met je voeten in het zand.

Het alternatief. In het noorden van de Medoc heeft Soulac-sur-Mer ook zijn villa’s in neokoloniale stijl. Trakteer jezelf op dezelfde oesterfeesten als in het bassin voordat je landt op de immense stranden langs de Atlantische Oceaan. Aan de monding van de Gironde wandel je langs dezelfde soort hutten die op hun palen staan. Het is er even prachtig.

Val Montjoie oversteken in plaats van Mont-Blanc (Haute-Savoie)

Met meer dan 6 miljoen bezoekers blijft het dak van Europa het derde meest bezochte natuurgebied ter wereld. De burgemeester van Saint-Gervais geeft regelmatig waarschuwingen in het licht van de overbevolking op de Mont-Blanc. Amerikaanse, Koreaanse en Chinese toeristen zullen dit jaar afwezig zijn in Haute-Savoie. Maar het Europese succes van de berg afgelopen zomer belooft veel goeds voor een nieuw seizoen aan de top van het massief.

Het alternatief. De oversteek van de Val Montjoie neemt als herkenningspunt de Mont-Blanc, tussen Saint-Gervais en Les Contamines-Montjoie. Begin aan de Mont-Blanc-tram voor een vijfdaagse trektocht midden in de bergweiden, onder de beroemde Dômes de Miage. In april werd het natuurreservaat Contamines-Montjoie opgenomen in de “groene lijst van beschermde gebieden” van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur. Je slaapt heerlijk in de nieuwe Pres-refuge .