Heb jij de Cora Ball al geprobeerd?

cora ball

Dit vrolijk felgekleurde accessoire voor in de wasmachine belooft het leven in zee te beschermen tegen de microvezels van mijn kleding. Maar werkt het?

Er is een goede kans dat iets wat je nu draagt microvezels afgeeft als je het de eerst volgende keer wast. Microvezels zijn kleine draadjes gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en nylon, die 100 keer fijner zijn dan een menselijke haarlok. Ze worden uitgestoten door fleecejacks en gezellige truien, maar ook door jeans en sokken. Een studie uit 2016 schatte dat er alleen al uit één wascyclus 700.000 microvezels in het afvalwater terecht kunnen komen.

Het probleem met microvezels, net als met microplastics, is dat ze een belangrijke bron zijn van vervuiling in het water (en de voedselketen). Microvezels worden door kleine zeedieren soms aangezien voor voedsel en hopen zich – doordat ze niet biologisch afbreekbaar zijn – op in hun spijsverteringskanaal. Grotere vissen die deze kleinere dieren eten, absorberen dus ook microplastics, die mensen vervolgens consumeren. Uit een ander onderzoek uit 2016 bleek dat 83% van de tamuatá-vis die uit de Braziliaanse Pajeú-rivier werd gehaald, microplastics bevatte, en dan met name microvezels.

Dus is de Cora Ball bedacht. De bal is gemaakt van 100% gerecycled en recyclebaar plastic en gaat met je kleren mee in de wasmachine, en is ontworpen om een deel van de microvezels op te vangen die vrijkomen tijdens het wasproces.

Hoezo 26%?

Toen ik mijn Cora Ball ontving, kon ik niet wachten hem in de was te gooien en te zien hoe de vezels zich zouden verzamelen. In werkelijkheid zag ik alleen een paar heldere strengen in de binnenste armen, en er leken er niet meer te zijn, zelfs niet na meer wasbeurten. Ik was teleurgesteld en gefrustreerd.

Dus ging ik op zoek naar Cora Ball reviews online. En stuitte al snel op het feit dat de Cora Ball 26% van de microvezels opvangt die vrijkomen in een lading wasgoed. Terwijl me dat volstrekt onvoldoende lijkt,  is het 26% van een heel groot probleem. Dus het is beter dan niets. Niets doen betekent dat 25% meer van de microvezels in onze openbare waterwegen terechtkomt en beschikbaar is voor opname door dieren op alle niveaus van de maritieme voedselketen.

De Cora Ball is bedoeld als onderdeel van een web van oplossingen, niet als enige oplossing.

Wat zit er in mijn Cora Ball na 10 wasbeurten

Mijn Cora Ball zit niet vol met pluizen, zelfs niet na 10 wasbeurten, maar er zitten wel kleine klitten felgekleurde vezels diep in de structuur. Een interview met het bedrijf achter de Cotra Ball was geruststellend; het is gemakkelijk te denken dat een bedrijf met slechts 26% doeltreffendheid de consument een loer probeert te draaien. Het is echter duidelijk dat ze veel geven om de vervuiling door microvezels en de veiligheid van onze oceanen en waterwegen. Bovendien doneert Cora Ball alle winst goede doelen, die zich blijft inzetten om het afval in zee te verminderen.

Andere manieren om minder microvezels af te geven

De eenvoudigste manier om het aantal microvezels in je was te verminderen is door je kleding minder vaak te wassen. Dus als je de was doet, stop je wasmachine dan vol. Doe een volle lading, want dat vermindert de wrijving tussen kledingstukken.

Een andere optie, vooral voor mensen zonder veel synthetische kleding, is de Guppyfriend, een netzakje dat de hoeveelheid microvezels die in het waswater terechtkomen met 80-90% vermindert. Persoonlijk heb ik niet voor deze optie gekozen omdat ik veel veel kleding van katoen-polyester-mix heb. Het zou onhandig zijn om mijn kleren in een klein zakje tegelijk te wassen. Ofwel dat, ofwel zou ik een hele voorraad aan Guppyfriends moeten kopen.

Mijn conclusie

Veel kleintjes maken een grote. Als iedereen gebruik zou maken van de Cora Ball, zouden we met zijn allen de toestroom van microvezels naar de wateren met 26% kunnen verminderen. Ik vind het een mooi streven!